16.08.2016

Mycie i czyszczenie bukłaka na wodę – poradnik

Z tego, że trzeba dbać o swój sprzęt zdaje sobie sprawę chyba każdy z nas. Sprzęt, o który dbamy i który regularnie konserwujemy działa sprawniej, jest mniej awaryjny i służy nam zdecydowanie dłużej. O kurtkach, butach i szpeju pamięta każdy. Ale czy każdy pamięta o tym, żeby dbać również o bukłak na wodę?

Bukłaki może nie zrewolucjonizowały rynku outdoorowego, ale na pewno znacznie ułatwiły sięganie po wodę podczas jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Dzięki bukłakowi, który ,,montujemy” w plecaku możemy praktycznie bez użycia rąk i bez zatrzymywania się uzupełnić płyny. Zbiornik, w którym przechowujemy płyny niezbędne podczas wysiłku fizycznego, jest często traktowany ,,po macoszemu”- po jego użyciu często o nim zapominamy. Pal licho jeśli faktycznie pijemy tylko filtrowaną, idealnie czystą wodę – gorzej jeśli sięgamy po różnego rodzaju rozpuszczalne izotoniki. Raczej wcześniej niż później, osad zacznie „zarastać” wnętrze worka… A nie musi tak być! Czyszczenie bukłaka nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Poniżej garść porad jak skutecznie dbać o ten element wyposażenia górskiego, aby służył nam jak najdłużej.

trail running z bukłakiem (fot. Berghaus)

Gdy ręce zajęte kijkami trekingowymi, a pogoda nie sprzyja częstym przystankom, świetnym rozwiązaniem będzie bukłak ze zwisającym na ramieniu ustnikiem (fot. Berghaus)

Co to jest bukłak i do czego służy?

Na rynku mamy obecnie kilku producentów bukłaków na wodę do plecaka, którzy oferują produkty o różnych pojemnościach, z różnych materiałów i o wielu kształtach ustników. Rozmaite detale systematycznie poprawiają jakość i funkcjonalność topowych modeli, tutaj jednak przyjmijmy duże uproszczenie: zasada działania jest zawsze taka sama.

Bukłaki na wodę składają się z:

  • Bukłaka właściwego – to centrum naszego systemu nawodnienia. To tutaj wlewamy płyn który później będziemy pili.
  • Ustnika – elementu który ma bezpośredni kontakt z naszymi ustami (i często zębami).
  • Rurki łączącej bukłak z ustnikiem – dostarcza wodę z bukłaka wprost do ustnika, z którego pijemy.

W bukłaku zwykle transportujemy wodę lub inne zimne napoje, które zaspokajają pragnienie podczas wędrówek w upalne dni. Ale czy bukłaki można używać tylko i wyłącznie latem? Oczywiście, że nie! Pamiętajmy jednak, że nie mówimy tutaj o ekstremalnie niskich temperaturach, a o temperaturach rzędu ,,kilku kresek poniżej zera” tzn. takich, w których temperatura wewnątrz plecaka będzie dodatnia. Trzeba pamiętać o tym, że kiedy skończymy pić, należy wdmuchać resztę płynu pozostałego w rurce do środka bukłaka, bo przy dłuższej przerwie w użytkowaniu może zamarznąć. Do bukłaka można oczywiście wlać również ciepłą ciecz. Ale pamiętajmy – ciepła nie znaczy gorąca. Dobrze jest, aby płyn znajdujący się wewnątrz bukłaka miał temperaturę maksymalną 60 stopni Celsjusza. Ograniczenie temperatury jest spowodowane zgrzewami, które łączą ścianki bukłaka. Nawet jeśli za pierwszym razem uda nam się „przenieść” gorącą ciecz wewnątrz, to stosując taką praktykę dłużej, będziemy osłabiali zgrzewy i za którymś razem będą one na tyle słabe, że mogą nie wytrzymać i po prostu puścić. Absolutnie nie wlewajmy do bukłaka wrzątku.

Mycie i czyszczenie bukłaka / camelbaka

Pierwsza i najważniejsza zasada używania i dbania o bukłak na wodę brzmi: napełniaj bukłak bezpośrednio przed użyciem i zawsze do końca go opróżniaj. Spuszczanie płynu ma na celu zapobiegnięcie fermentacji, jeśli używamy innych płynów niż woda. Dzięki temu unikniemy powstawania osadu i nieprzyjemnego zapachu.

Regularne czyszczenie bukłaka jest bardzo ważne (fot. 8a.pl)

Regularne czyszczenie bukłaka jest bardzo ważne (fot. 8a.pl)

Jak czyścić?

Druga równie ważna zasada brzmi: czyścić regularnie. W przypadku kiedy bukłak jest używany tylko i wyłącznie na wodę, jego konserwacja będzie się opierała jedynie na spuszczeniu wody z wnętrza oraz dokładnym osuszeniu. Wysuszony bukłak możemy przechowywać zamknięty do kolejnego użytkowania.

W przypadku kiedy używamy jakichkolwiek dodatków do wody np. w postaci izotoników, czyszczeniu bukłaka musimy poświęcić nieco więcej czasu. Poniżej instrukcja, w jakiej kolejności musi się to odbywać.

  • Opróżniamy bukłak z pozostałości po płynie.
  • Zalewamy bukłak ciepłą wodą, do poziomu nieco poniżej maksimum .
  • Wsypujemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej (możemy też kupić środek do czyszczenia bidonów/bukłaków).
  • Delikatnie mieszamy roztwór w celu rozpuszczenia sody.
  • Zamykamy bukłak i odstawiamy go na 30 minut.
  • Spuszczamy wodę z bukłaka przez ustnik, delikatnie naciskając na bukłak, aby wytworzyć ciśnienie.
  • Powtórnie zalewamy bukłak wodą i dodajemy odrobinę płynu do mycia naczyń, bądź mydła w płynie.
  • Energicznie potrząsamy bukłakiem celem wytworzenia piany.
  • Opróżniamy bukłak tak jak to miało miejsce wcześniej.
  • Kilkakrotnie zalewamy czystą ciepłą wodą i spuszczamy całkowicie wodę.
  • Pozostawiamy bukłak do całkowitego wyschnięcia.

Wczytuję galerię

Podczas takiego czyszczenia bukłaka czyścimy jednocześnie rurkę oraz ustnik. Są także dostępne specjalne szczoteczki do czyszczenia rurek od bukłaka.

Nawet jeśli używamy bukłaka tylko na wodę, warto raz na kilka użyć również zastosować opisaną powyżej procedurę czyszczenia. Możemy również wsadzić  bukłak do zamrażarki (pusty!) i po prostu go zamrozić. Niska temperatura zabije wszystkie drobnoustroje, które mogą się rozwijać w jego wnętrzu.

Jak suszyć?

Aby przyspieszyć suszenie bukłaka powinniśmy zadbać o to, aby jego ścianki się nie sklejały. Dobrym sposobem jest włożenie do środka zwiniętych kawałków ręcznika papierowego, który dodatkowo wchłonie nadmiar wilgoci ze ścianek. Należy także pamiętać, aby podczas suszenia zdjąć ustnik z rurki. Pozwoli to na swobodny przepływ powietrza.

Dobrym sposobem na suszenie bukłaka jest włożenie do jego wnętrza zwiniętych kawałków papierowego ręcznika (fot. 8a.pl)

Dobrym sposobem na suszenie bukłaka jest włożenie do jego wnętrza zwiniętych kawałków papierowego ręcznika (fot. 8a.pl)

Kilka słów na zakończenie

Bukłaki na wodę powinny zdecydowanie zyskać w hierarchii sprzętu, którego używamy podczas wędrówek. Ciężko sobie wyobrazić, co by było gdyby na szlaku zabrakło nam wody w najmniej odpowiednim momencie. Albo co gorsza, gdy poczulibyśmy nieprzyjemny zapach z wnętrza bukłaka bezpośrednio przed jego napełnianiem przed wyprawą. Jeśli po każdym użyciu będziemy o niego odpowiednio dbali, to ,,odwdzięczy się” on  nam niezawodnym działaniem i brakiem jakichkolwiek nieprzyjemnych smaków i zapachów.

Udostępnij

W Temacie

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach wyłącznie statystycznych. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były instalowane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Dowiedz się więcej.